Zupy

Leczniczy bulion na kościach (VPK=)
Składniki:
  • 1 mały kurczak albo indyk LUB 1,5 kg kości ze szpikiem - najlepiej użyć mięsa z hodowli ekologicznej lub ze sprawdzonego źródła

  • 2 cebule, poszatkowane

  • 4 selery naciowe, w dużych kawałkach (mogą być z liśćmi)

  • 2 duże marchewki, pokrojone w grube kawałki

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego

  • woda - wypełnij garnek, aby zostawić 5 cm przestrzeni

  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub innej soli kamiennej

Uwagi:
  • Dla osób potrzebujących dodatkowej żelatyny: dodaj kilka kurzych łapek

Przygotowanie:

  1. Włóż mięso i warzywa do garnka. Najlepiej użyć wolnowaru.

  2. Spryskaj kości octem, dolej wody, posól.

  3. Gotuj w niskiej temperaturze (jeśli używasz wolnowaru) lub na bardzo wolnym ogniu przez przynajmniej kilka, a najlepiej 24-48 godzin. Długie gotowanie pozwala wydobyć wszystkie lecznicze składniki z kości.

  4. Odcedź kości i warzywa i przechowuj wywar w lodówce.

  5. Pij bulion nawet kilka razy dziennie lub używaj go jako bazę do innych zup.

P.S. Chociaż Ajurweda nie uznaje stosowania produktów mrożonych, to jednak ten bulion zamrożony w porcjach jest lepszą alternatywą dla kostek rosołowych. Możesz go przechowywać w lodówce do 6 miesięcy.

 

Przepis bazuje na bulionie ajurwedyjskim z "Ajurwedyjski Detoks" - Dr Kulreet Chaudhary