Zboża

Ryż gotowany na sposób indyjski
Składniki podstawowe:
  • 1 szklanka ryżu basmati lub sona masuri

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżeczka ghee

  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki opcjonalne:
  • 3 goździki

  • 2 ziarenka czarnego pieprzu 

  • 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego

  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • sok z 1/4 cytryny (opcjonalnie)

Płukanie i namaczanie:

  1. Ryż 3-krotnie przepłukać po bieżącą wodą.

  2. Następnie namoczyć na co najmniej 15min.

  3. Ryż odsączyć (odlać wodę z garnczka, nie trzeba używać sitka, trochę wody może zostać).

Dodatki – wersja bez przypraw:

  1. Nastawić palnik na maksimum, dodać ghee i sól.

  2. Dodać ryż, zamieszać, aż ryż lekko “przeschnie”.

  3. Dolać wody i zagotować.

Dodatki – wersja z przyprawami:

  1. Nastawić palnik na maksimum, dodać ghee, goździki, pieprz i kmin i smażyć minutę.

  2. Dodać ryż, zamieszać, aż ryż lekko “przeschnie”.

  3. Dodać kurkumę, sól i cytrynę.

  4. Dolać wody i zagotować.

Gotowanie:

  1. Gotować ok 1 min na dużym ogniu.

  2. Przykryć garnek i zmniejszyć ogień na minimum/na najniższą temperaturę.

  3. Gotować (najlepiej bez odkrywania pokrywki) aż cała woda odparuje.

  4. Jeśli chcemy mieć chrupiący spód, gotujemy na średnim ogniu.