Lassi - napój jogurtowy

 
Lassi z imbirem i kardamonem (VPK= - szczególnie korzystny dla Kaphy)
Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu (najlepiej świeżego)

  • 1 łyżki słodzika (najlepiej takiego dopasowanego do doszy)

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku

Przygotowanie:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera na 1-2 minuty.

  2. Dosłodź do smaku (i uważaj na zalecenia dla Twojej doszy!)

Takie lassi można pić po posiłku w celu poprawy trawienia, ale w ilości nie większej niż 1/2-1 szklanki. Ponieważ jest to przepis balansujący Kaphę, można go stosować również w zimie.

Przepis zaczerpnięty ze strony The Ayurvedic Institute