Kitchari

 
"Krsara" - tradycyjne lecznicze kitchari wdg. Charaka Samhita (VPK=)
Składniki podstawowe:
  • 120 gram ryżu sona masoori lub organicznego basmati

  • 80 gram fasolki mung (łuskanej lub nie)

  • woda - ok 1-1.5

Przyprawy do dodania na koniec (omasta):
  • 1 łyżka ghee

  • 1-2 plastry imbiru pokrojony w cienkie paseczki (julienne)

  • szczypta asfoetydy (hing)

  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)

  • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umyć fasolkę mung i ryż, aż woda będzie czysta i namoczyć na ok 15-30 min.

  2. Ugotuj ryż i fasolkę w wodzie, aż będzie mieć konsystencję gęstej owsianki.

  3. Podgrzej olej, dodaj przyprawy i smaż przez 30 sekund.

  4. Możesz bardzo delikatnie dosolilć potrawę.

  5. Polej omastą zupę. Smacznego!

To lecznicze kitchari jest lekkostrawne i nadaje się świetnie na czas oczyszczania, do spożywania w trakcie choroby i rekonwalescencji, a także na odciążenie układu pokarmowego. 

Wersja klasyczna – dobra na czas oczyszczania (VPK=)
Składniki podstawowe:
  • 125 g ryżu basmati lub sona masoori

  • 125 g fasolki mung dal / mungo łuskanej żółtej

  • 1 łyżka ghee (ewentualnie masła klarowanego lub innego oleju)

  • 1/8 łyżeczki asafoetydy

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • ok. 4-6 szklanek wody (w zależności, czy mamy ochotę na bardziej płynną czy bardziej zwartą konsystencję)

Przyprawy do dodania na koniec (omasta - opcjonalna, można dowolnie modyfikować poniższe składniki):
  • 1 łyżka ghee

  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy (opcjonalnie – w przypadku problemów typu Pitta należy ominąć)

  • 3-4 liście curry (opcjonalnie)

  • 1/2 łyżeczki zmielonych lub ubitych w moździerzu nasion kolendry

  • 1/2 łyżeczki zmielonych lub ubitych w moździerzu nasion kminu rzymskiego

  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy

  • 1 cm kawałek imbiru – drobno pokrojony lub starty na tarce

  • 1,5 łyżeczki soli kamiennej (np. kłodawskiej, himalajskiej lub czarnej)

Przygotowanie zupy:

  1. Umyć fasolkę mung i ryż, aż woda będzie czysta i namoczyć na ok 15-30 min.

  2. Na łyżce masła podsmażyć kmin rzymski aż zacznie skwierczeć, a następnie dodać asafoetydę.

  3. Dodać do garczka wodę, ryż oraz fasolkę.

  4. Gotować przez ok 20 min, aż rozpadną się na kawałki.

Omasta:

  1. Rozgrzać ghee.

  2. Dodać gorczycę i podsmażyć aż zacznie strzelać.

  3. Dodać imbir i pozostałe przyprawy.

  4. Polać omastą zupę i wymieszać.

Kitchari z dynią i burakiem (VPK=)
Składniki na ok. 4 porcje:
  • 1 szklanka ryżu

  • 1 szklanka mung dalu

  • 1 duży burak starty na tarce

  • dwie szklanki dyni pokrojonej w kostkę lub startej na tarce

  • 1/2 łyżeczki asafetydy

  • 1/2 łyżeczki kuminu mielonego

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/2 łyżeczki garam masala

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki ghee

  • 4-5 szklanek wody

  • świeża kolendra i ghee do doprawienia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umyć fasolkę mung i ryż, aż woda będzie czysta i namoczyć na ok 15-30 min.

  2. Na maśle podsmażyć kmin rzymski aż zacznie skwierczeć, a następnie dodać resztę przypraw (poza solą) i podmsmażyć przez ok 1 min..

  3. Dodać ryż, fasolkę, sól, wodę i warzywa.

  4. Gotować do miękkości / porządanej konsystencji.

Przepis zaczerpnięty ze strony momaayurveda.com.

 
Kitchari z dynią i kolendrą (VP=, K+)
Składniki na ok 2 porcje:
  • 1/2 szklanki ryżu basmati

  • 1/2 szklanki mung dalu

  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

  • 1 liść laurowy

  • 1/2 łyżeczki garam masala

  • 1/2 łyżeczki sabji masala

  • 1/3 łyżeczki mielonych liści curry

  • sól

  • około 5 szklanek wody (można modyfikować w zależności od konsystencji, którą chcemy)

  • 3 szklanki pokrojonej na kawałki dyni

  • 2 łyżki ghee

  • kolendra

Przygotowanie:

  1. Umyć fasolkę mung i ryż, aż woda będzie czysta i namoczyć na ok 15-30 min.

  2. Na maśle podsmażyć kmin rzymski aż zacznie skwierczeć, a następnie dodać resztę przypraw (poza solą) i podmsmażyć przez ok 1 min.

  3. Dodać ryż, fasolkę, sól, wodę i warzywa.

  4. Gotować do miękkości / porządanej konsystencji.

Przepis zaczerpnięty ze strony momaayurveda.com.

 
 
Kitchari z burakiem i cukinią (VK=, P+)
Składniki na ok 2 porcje:
  • 1 szklanka ryżu basmati

  • 1 szklanka fasolki mung

  • asafetyda

  • mielona kolendra

  • liść laurowy

  • imbir mielony

  • gałka muszkatołowa

  • kminek

  • czarnuszka

  • sól

  • ghee

  • 1 średni burak

  • 2 małe cukinie

  • 3 – 4 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Umyć fasolkę mung i ryż, aż woda będzie czysta i namoczyć na ok 15-30 min.

  2. Na maśle podsmażyć kmin rzymski aż zacznie skwierczeć, a następnie dodać resztę przypraw (poza solą) i podmsmażyć przez ok 1 min.

  3. Dodać ryż, fasolkę, sól, wodę i warzywa.

  4. Gotować do miękkości / porządanej konsystencji.

Przepis zaczerpnięty ze strony momaayurveda.com.

 
 
Kitchari ze szparagami (V+, PK=)
Składniki na ok 2 porcje:
  • 1/2 szklanki ryżu basmati

  • 1/2 szklanki fasolki mung

  • 2 liście laurowe

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki asafetydy

  • 1/2 łyżeczki sabji masala

  • sól

  • około 3 szklanek wody

  • 3 szklanki pokrojonych na kawałki szparagów

  • 2 łyżki ghee

Przygotowanie:

  1. Umyć fasolkę mung i ryż, aż woda będzie czysta i namoczyć na ok 15-30 min.

  2. Na maśle podsmażyć kmin rzymski aż zacznie skwierczeć, a następnie dodać resztę przypraw (poza solą) i podmsmażyć przez ok 1 min.

  3. Dodać ryż, fasolkę, sól, wodę i szparagi.

  4. Gotować do miękkości / porządanej konsystencji.

Przepis zaczerpnięty ze strony momaayurveda.com.