Herbatki, mieszanki ziołowe i napoje dla dosz

Mieszanka na wzdęcia i problemy trawienne (V-, PK=)
Składniki:
  • 1/8 łyżeczki nasion kopru włoskiego

  • 1/8 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

  • 1/8 łyżeczki nasion kolendry

  • Szczypta suszonego imbiru

  • Szczypta mielonych nasion kminu koptyjskiego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmielić w młynku.

  2. Zagotować 250 ml wody, zdjąć z ognia, dodać proszek i pozwolić, żeby herbatka zaparzała się przez 15 min.

  3. Możne pić z syropem klonowym lub innym słodzikiem.

  4. Pić 30-60 min po jedzeniu, żeby zapobiegać wzdęciom, lub niezależnie w ciągu dnia.

Ta mieszanka wspomaga trawienie i usuwa gazy.

 
Herbata ziołowa oczyszczająco-regenerująca (CCF) (VPK=)
Składniki:
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego

  • ½ łyżeczki nasion kolendry

  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka 4-5 szklanek wody i dodaj do niej przyprawy.

  2. Gotuj 5-10 minut [czym dłużej się gotuje, tym będzie mocniejsza].

  3. Odcedź nasiona i przelej wywar  do termosu.

  4. Popijaj herbatę w ciągu dnia, najlepiej skończyć pić ją przed 18:00.

Ta herbata  działa kojąco na żołądek, pomaga odbudować śluzówkę, poprawia wchłanianie składników odżywczych, stymuluje układ limfatyczny [a więc może powodować częstsze oddawanie moczu], oczyszcza organizm z toksyn i reguluje trawienie.

 
Herbata balansująca Vatę (VK-, P=)
Składniki:
  • 1 łyżeczka adżłanu [kminek koptyjski]

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, pokrojonego w kostkę

  • 4 filiżanki wody

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę.

  2. Do wrzącej wody dodaj przyprawy.

  3. Przykryj garnek i zestaw z ognia.

  4. Zaparzaj pod przykryciem około 5 minut.

  5. Przed podaniem przecedź.

  6. Dobrze smakuje z mlekiem (również roślinnym) i miodem (dodać jak już trochę wystygnie).

 
Herbata wzmacniająca agni (VK-, P=)
Składniki:
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)

  • 1 łyżeczka kopru włoskiego

  • 1 łyżeczka proszku z nasion kolendry

  • 1 łyżeczka nasion kozieradki

  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

  • 1 litr wody

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę.

  2. Do wrzącej wody dodaj przyprawy.

  3. Gotuj około 5 minut.

  4. Przed podaniem przecedź.

  5. Pij kiedy wywar lekko ostygnie.

 
 
Mleczny napój z Shatavari łagodzący Pittę (VP-, K+)
Składniki:
  • 1 szklanka ulubionego mleka (może być roślinne)

  • ½-1 łyżeczki Shatavari w proszku

  • ¼ łyżeczki ghee lub oleju kokosowego

  • ½ łyżeczki słodzika (np. syropu klonowego, syropu z agawy, jaggery, miodu)

  • ¼ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko, dodaj Shatavari i gotuj przez ok. 2 min.

  2. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

  3. Pij, kiedy lekko ostygnie.

 

Najlepiej nadaje się do picia wieczorem przed snem.

 
 
Herbata łagodząca Pittę (P-, VK=)
Składniki:
  • ¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego

  • ¼ łyżeczki nasion kolendry

  • ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego

  • ¼ łyżeczki liści róży

  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

  1. W kubku zalej składniki wrzątkiem.

  2. Zaparzaj pod przykryciem przez 5 min.

  3. Odcedź i pij letnią lub w temperaturze pokojowej.

 
 
Herbata hibiskusowa (VPK=)
Składniki:
  • 3 szklanki wrzątku

  • 3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa

  • 1 laska cynamonu

  • 2 łyżeczki suszonej świętej bazyli (tulsi) lub 2-3 kapsułki zielonego kardamonu

  • 2 cm kawałek imbiru starty na tarce

  • odrobina miodu do smaku

Przygotowanie:

  1. Składniki za wyjątkiem miodu zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem 45 min [najlepiej wlać do termosu, niech tam się zaparza].

  2. Pij lekko ciepłą lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem miodu.

 
 
Domowy napój izotoniczny (VPK=)
Składniki:
  • 1 litr wody

  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z owoców - odpowiedniego dla doszy​

  •  2-4 łyżek słodzika - odpowiedniego dla doszy
  • ¼-1 łyżeczki soli himalajskiej

  • dodatki np. świeża mięta, liście kolendry

Przygotowanie:

  1. Wszystko wymieszać w butelce na wodę lub termosie i popijać w ciągu dnia.