Curry

 
Curry z ananasem i zielonymi warzywami (VP-, K lekko+)
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry

  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone 1.5 cm kostki

  • 1/2 małej cukini w 1 cm kostkę

  • 3-4 plastry ananasa pokrojone w 1 cm plasterki [najlepiej świeżego, ale może być też z puszki]

  • ok. 6-8 różyczek brokuła pokrojonych wzdłuż

  • 1/2 łyżeczki lub więcej mieszanki madras curry w wersji łagodnej (dla Vaty i Pitty) lub pikantnej (dla Kaphy)

  • 1/4 łyżeczki soli

  • ok. 100 ml śmietanki kokosowej lub gęstego mleka kokosowego lub gęstej śmietany kremówki

  • 1 łyżeczka ghee lub oleju kokosowego (dla Kaphy tylko ghee)

Dodatki:
  • 100 g makaronu ryżowego vermicelli lub ryżu (dla Kaphy zastąpić makaronem gryczanym, kaszą jaglaną lub kuskusem)

Przygotowanie:

  1. Makaron namoczyć w gorącej wodzie lub przygotować ryż.

  2. Rozgrzać patelnię o cienkim dnie - najlepiej woka i rozpuścić na niej masło/olej.

  3. Wszystkie składniki poza śmietanką, brokułami i przyprawami wrzucić na patelnię i podsmażać na dużym ogniu przez 2-3 minuty.

  4. Dodać brokuły, madras curry i sól i podsmażać jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając.

  5. Wlać śmietankę, zamieszać i doprawić do smaku. Gotować przez 1-2 minuty.

  6. Makaron vermicelli odcedzić i albo wrzucić bezpośrednio na patelnię i wymieszać z curry, albo serwować w głębokim talerzu razem z curry.

Dyniowe curry z tamaryndowcem (VK-, P lekko+)
Składniki na ok 4 porcje:
  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę

  • 2 łyżki ghee lub oleju

  • 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczki imbiru pokrojonego w kostkę

  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w kostkę

  • 2 cebule pokrojona w kostkę

  • 2 czubate łyżeczki liści curry

  • 2 łyżki kurkumy

  • 2 łyżki kolendry potłuczonej w moździerzu

  • 1-2 szklanki wody

  • 2 czubate łyżki pasty z tamaryndowca

  • sól do smaku

  • chili w proszku do smaku

Przygotowanie:
  1. Podgrzej na patelni olej, dodaj nasiona czarnej gorczycy i kminu rzymskiego i poczekaj aż zaczną skwierczeć i podskakiwać.

  2. Dodaj cebulę, imbir, czosnek, chili i liście curry i podsmażaj aż cebula się zarumieni.

  3. Dodaj kolendrę, kurkumę i podsmażaj przez minutę.

  4. Dodaj dynię, sól, wodę i gotuj przez parę minut, aż dynia zmięknie.

  5. Dodaj pastę z tamaryndowca i gotuj aż cała woda zostanie wchłonięta.

  6. Dopraw chili i solą do smaku.